Proiect la disciplina "Sisteme cu microprocesoare"
2007 - 2008

Componenta echipelor de proiect - Programarea sustinerii proiectelor

 

Page created on 14OCT2007

Page last updated on 23DEC2007

 

 

 

 

Proiectul are ca tema realizarea unui ansamblu hardware / software care sa comunice bidirectional cu un calculator compatibil IBM / PC.

 

Partea hardware consta dintr-un dispozitiv / echipament extern unui sistem de calcul compatibil IBM/PC care trebuie sa comunice bidirectional cu un program care ruleaza pe calculatorul respectiv. Comunicatia se poate face prin orice mijloc / interfata existenta, adica prin interfetele seriala, paralela, USB, FireWare, Ethernet, Wireless, etc. Alimentarea dispozitivului se poate face fie dintr-o sursa de alimentare externa, fie chiar din calculatorul la care este conectat (prin interfata PS/2, prin interfata USB sau, daca nu se depaseste curentul maxim admisibil, chiar din portul serial / paralel). Dispozitivul trebuie sa fie astfel conceput incat sa functioneze cu toate facilitatile permise fara a fi necesare modificari ale conexiunilor interne ale calculatorului (de exemplu dezlipirea unui conductor dintr-un loc si lipirea in alt loc). Se pot prelua din mediul extern diferite marimi (electrice sau nu) si transmite la programul care ruleaza pe PC (de exemplu se poate masura o tensiune, temperatura, se poate prelua starea unor contacte, etc.). Programul trebuie sa poata comanda un element de executie inclus in dispozitivul extern.

 

Programul care ruleaza pe calculator trebuie sa fie in format executabil (sa nu necesite compilare pe calculatorul gazda) si sa nu necesite modificari ale registrilor sistemului (decat in cazuri deosebite, cu justificarea clara a necesitatii operatiilor efectuate). Nu este permis ca programul sa foloseasca decat resurse software care se regasesc intr-o instalare standard a unui sistem de operare din familia Windows NT (Windows 2000, XP, Vista (?)), Linux si FreeBSD. Orice limbaj de programare cunoscut poate fi utilizat.

 

Ca tematica, exista libertatea de a alege orice aplicatie tehnic imaginabila si fezabila care sa se incadreze in limitele mentionate mai sus.

 

Sunt admise orice fel combinatii hardware si software, cu conditia ca ambele sa fie realizate integral de catre echipa de proiect. In privinta dispozitivului hardware se pot utiliza si blocuri existente pe piata fara ca acestea sa reprezinte, ca volum din total, mai mult de 50% (de exemplu, se pot utiliza pentru comunicatie, doua module industriale pe frecventa de 433MHz).

 

Echipele sunt formate din 3 studenti (nu sunt admise exceptii decat in cazuri sustinute cu argumente clare), urmarindu-se echilibrarea sarcinilor in realizarea temei intre toti membri echipei.

 

Proiectul va fi realizat in timpul semestrului 1 al anului universitar 2007-2008. Trebuie sa va planificati activitatea tinand cont de existenta unei saptamani in care este stabilita o etapa de predare intermediara. In saptamana 12 echipele trebuie sa prezinte stadiul la care se afla cu proiectul (atat pe parte hardware cat si software). Sustinerea finala a proiectului se va face in saptamana 14. ATENTIE: Doar echipele care parcurg etapa de predare intermediara vor fi acceptate la sustinerea finala.

 

Pentru sustinerea finala se va pregati o prezentare in care sa se prezinte produsul realizat, in mod similar cu situatia in care veti dori sa vindeti realizarea dumneavoastra. Trebuie alcatuita si o documentatie de utilizare, atat pentru partea hardware cat si pentru cea software (care sa tina loc si de manual de utilizare). Documentatia trebuie sa contina doar lucruri strict necesare pentru intelegerea functionarii proiectului (nu includeti parte introductiva cu istoria calculatoarelor sau generalitati despre microcontrolere, stiva TCP/IP, etc.). Pentru realizarea documentatiei aferente programului recomand consultarea standardului international care stabileste modul in care trebuie intocmit un astfel de document (pentru deschiderea documentului utilizati parola).

 

Doua proiecte realizate de doua echipe distincte nu pot fi identice constructiv (din simplul motiv ca este absolut imposibil ca o aceeasi idee sa fie pusa in practica in mod identic de doua grupuri de persoane care lucreaza independent) !

 

In cele ce urmeaza sunt prezentate cateva propuneri de teme posibile. Acestea sunt doar sugestii de alegere si fundamentare a temei si nu sunt obligatorii.

 

 

Idei de teme pentru proiect

 

1. Sistem watch-dog implementat in solutie mixta hardware/software cu comunicatie pe interfata seriala / paralela.

Descrierea temei: Se va realiza un montaj electronic care va functiona in exteriorul calculatorului si va comunica cu acesta prin interfata seriala sau paralela. Alimentarea montajului se va face de la o sursa separata. Pe calculator va rula un program care va trimite catre montajul extern, periodic, un semnal de control (poate fi un semnal electric sau un cuvant de control). In momentul in care transmiterea semnalului de control inceteaza, circuitul extern va semnaliza defectul de functionare prin inchiderea contactelor unui releu si aprinderea unui LED. Ar fi de dorit ca absenta semnalului de control sa fie identificata in mod unic, respectiv intreruperea comunicatiei sa nu genereze aceeasi reactie din partea circuitul extern. Se poate realiza pe calculator si un  al doilea program care sa incerce inchiderea procesului blocat si relansarea lui, iar daca aceasta procedura esueaza, sa transmita modulului extern acest lucru.
 

2. Dispozitiv hardware pentru masurarea si afisarea pe ecranul calculatorului a tensiunilor de pe placa de baza.


Descrierea temei: Dispozitivul hardware va trebui sa contina un convertor analog/digital care sa transforme tensiunile (+5V si +12V) din calculator in semnal numeric (tensiunile se vor prelua de la un conector pentru alimentarea HDD). Comunicatia cu calculatorul se va face fie prin interfata seriala fie prin cea paralela. Programul de pe calculator va trebui sa afiseze valorile instantanee ale tensiunilor precum si un istoric al acestora cu valorile minime si maxime. Afisarea se poate face fie in format digital fie analogic (prin simularea unui aparat cu ac indicator). Transmiterea datelor spre program se va face periodic sau la initiativa utilizatorului. Alimentarea partii hardware se va face din tensiunile masurate, fara a folosi adaptor de retea.
 

3. Dispozitiv pentru citirea unei tastaturi (sau butoane) si afisarea in ecou pe display-ul calculatorului si pe un display cu LED-uri (cu comunicatie seriala sau paralela).

 

Descrierea temei: Se va realiza un dispozitiv hardware extern care va prelua tastele sau butoanele apasate de utilizator (amplasate pe dispozitivul extern) si le va trimite (codificat) spre calculator prin intermediul interfetei seriale sau paralele si le va afisa pe un display local cu LED-uri sau LCD. Programul de pe calculator trebuie sa ofere posibilitatea resetarii dispozitivului hardware extern.

 

Partea hardware se poate realiza pe o placuta cu circuit imprimat prin corodare dar si pe o placuta de test, legaturile urmand a fi facute in acest ultim caz cu fir de wrapping. Pentru programarea controlerului (acolo unde este cazul) se poate folosi un programator realizat de echipa proprie (de preferat), de o alta echipa sau programatorul de la laborator.

 

Mai multe detalii despre programare/programator gasiti la adresa www.ic-prog.com.

 

 

 


IMPORTANT: Pentru intrebari sau nelamuriri va stau la dispozitie la laborator, prin Email sau pe forum, la adresa cunoscuta. In cazul in care doriti sa puneti o intrebare care ar putea interesa mai multi colegi sunteti incurajati sa o puneti pe forum pentru ca raspunsul sa poata fi citit de cat mai multi colegi. Acest document nu se va modifica in urmatoarea perioada din punct de vedere al informatiilor continute. Daca totusi sunt necesare modificari sau completari, acestea vor aparea marcate distinct si vor fi publicate si pe forum, intr-un thread separat.


 

Detalii privind sustinerea proiectelor

 

1. Durata unei prezentari va fi de maximum 25 de minute, din care:

    - 5 minute pentru prezentarea teoretica;

    - 10 minute pentru demonstratia practica;

    - 5 minute pentru raspunsuri la intrebari;

    - 5 minute extra-time ce poate fi alocat la orice rubrica (numai in cazul realizarilor foarte complexe).

 

2. Prezentarea poate fi facuta de orice membru al echipei. Se va folosi pentru prezentare un fisier Powerpoint.

 

3. Documentatia care va fi predata pentru notare trebuie sa cuprinda manualul de utilizare (tiparit), schemele electronice complete si sursele complete ale programelor (in format electronic).

 

4. Pe a doua pagina, dupa titlu, trebuie precizata contributia fiecarui membru al echipei la intocmirea proiectului, sub forma de procente din timpul total alocat dezvoltarii (se va preciza timpul total in om x ore si procentul alocat fiecarui membru al echipei si detalii privind portiunea exacta la care a lucrat fiecare). Aceasta pagina trebuie semnata de catre toti membri echipei.

 

5. La sustinere trebuie sa fie prezenti, in mod obligatoriu, toti membri echipei (pentru a putea raspunde la eventualele intrebari). Persoana care nu se prezinta la sustinere este notat cu "absent". Nu se admit exceptii de la aceasta regula !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Programarea sustinerii proiectelor

 

 

Sustinerea proiectelor se face astfel:

 

Luni, 14 ianuarie 2008, intre orele 08 - 18

Miercuri, 16 ianuarie 2008, intre orele 08 - 12

Joi, 17 ianuarie 2008, intre orele 08 - 14

 

de regula in intervalul in care un membru al echipei are ora de laborator.

 

Intrarea in laborator se face la ore pare (08, 10, 12, 14 si/sau 16).